Predgovor


Ova kompilacija istorije, geografije i sociologije sveta koristi podatke koji potiču iz dokumenata koji datiraju od najranijih o Dobu legendi do današnje ere.

Ima malo pouzdanih izvora. Skoro svi dokumenti koji potiču iz vremena pre Stogodišnjeg rata su preživeli jedino kao kopije, ili kopije kopija td., i prema tome je moguće da sadrže greške u prepisu. Samo nekoliko čitavih knjiga i rukopisa bilo koje vrste je preživelo od Stogodišnji rat. Izvora iz ranijeg perioda od Troločkih ratova do Stogodišnjeg rata ima još i manje. Svi podaci iz vremena od Slamanja pa do Troločkih ratova su dobijeni iz delova rukopisa različitih veličina a ponekad čak i iz rukopisa koji strane po redu. Još nisu pronađene knjige ili manuskripti koji potiču od pre Slamanja. Svi podaci o Dobu legendi se zasnivaju na rukopisima iz prvih nekoliko vekova posle Slamanja, kada su pisci mogli još naći izvore koji su ga preživeli.

Kad god je to bilo moguće podaci o nečemu bi makar bili delimično proveravani upoređivanjem sa spisima koji potiču iz istog vremena, ali što je stariji dokument, teže je odredit tačnu starost njegovih strana.

Neki problemi proizilaze ne iz starosti dokumenta ili iz problema vezanih za potvrđivanje njihovog sadržaja već iz problema sa prevođenjem, zato što su stariji dokumenti većinom pisani na Starom jeziku. Unutar Starog jezika, kao što svi učenjaci znaju, reči imaju više različitih značenja, a značenje nekih reči se promenilo poprilično tokom vremena.

Autori se nadaju a će im čitaoci oprostiti na povremenim nepreciznostima koje se mogu naći na ovim stranicama, i nadaju se da će čitaoci uživati u ogromnor raznovrsnosti i energiji koja je zaveštanje Velike šare i Sveta Točka